Tapkime Facebook draugėmis!
Pažadame konkursus, naudingus grožio ir mados patarimus, stiliaus idėjas ;)
Titulinis Stilius

Prancūziškų sūrių enciklopedija: plona subtili linija tarp legendinių Brie ir Camembert

2012-10-30

Prancūzijoje gali būti skaičiuojami šimtai minkštųjų sūrių, tačiau vienareikšmiškai garsiausi jų – švelniu baltu pelėsiu gaubti Brie ir Camembert. Nereikia didelio įgūdžio pastebėti, kad jie panašūs it du vandens lašai, bet nekvalifikuotam gomuriui atpažinti subtilius skirtumus – jau rimtesnė užduotis. Tačiau apibendrinant galima išskirti tokius bruožus:

Prancūziškų sūrių enciklopedija: plona subtili linija tarp legendinių Brie ir Camembert
  • Camembert yra kiek stipresnio skonio nei Brie.
  • Camembert sūris kilęs iš Normandijos regiono, o Brie – iš Il de Franso.
  • Brie atsiradimas datuojamas VIII amžiumi, o Camembert – XVIII amžiaus pabaiga – XIX amžiaus pradžia.
  • Cilindrinis plokščias Camembert sūrio vienetas paprastai yra 12 centimetrų diametro, o Brie – nuo maždaug 23 centimetrų, iki 43 centimetrų.
  • Gaminant Camembert naudojamas pelėsinis grybas Penicillium Camemberti, o BrieBrevibacterium bakterija.
  • Camembert bręsta greičiau, nei Brie.

Šie aspektai yra esminiai, kalbant apie dviejų švelnaus baltojo pelėsio sūrių skirtumus. Tačiau kuo dar, tokiu savitu ir subtiliu, išsiskiria kiekvienas jų?

Kuo ypatingas sūris Brie?

Nepakartojamas minkštumas, tobulas švelnumas ir svaiginanti dovana gomuriui. Taip, tai prancūziškasis sūris Brie, dėl kurio alpsta visas pasaulis.

Jis gaminamas iš nepasterizuoto karvės pieno. Brandinimas paprastai trunka ne mažiau, nei 4 savaites.  Šis produktas pasižymi itin lengva kremine tekstūra, sodriu aromatu ir švelniu skoniu. Pastarasis aspektas dažnai paperka nemėgstančiuosius stiprių, aštrių sūrių. Kiekvieną Brie cilindrą gaubia balta aksominė plono pelėsio plutelė.

Šiandien egzistuoja dvi šios sūrio rūšys – Brie de Meaux ir Brie de Melun. Nors italai su savo Parmigiano Reggiano priešakyje dėl šio aspekto leistųsi į didelius ginčus, tačiau 1815 metais Vienos kongrese būtent prancūziškasis Brie buvo viešai pavadintas sūrių karaliumi.

Brie: kaip ir su kuo valgoma?

Dažniausiai šis prancūziškas pieno produktas tiekiamas pjaustytas kąsnio dydžio gabalėliais kartu su traškia duonele ar trapiais sūriais sausainėliais arba valgomas keptas. Taip pat juo gali būti gardinami įvairūs patiekalai, pavyzdžiui, porų gratinas, tiršta grybų sriuba, įdaryta kalakutiena, ar paskaninami paprasčiausi sumuštiniai.

Mėgstantiems kitokius derinius tiesiog būtina pasigaminti kepto Brie sūrio patiekalą su spanguolėmis. Tereikia apvalųjį sūrio gabalėlį įdėti į skardą, sodriai aptepti saldžia namine šviežių spanguolių uogiene, pabarstyti tarkuotu muskato riešutu ir maždaug 10 minučių, kol suminkštės, kepti iki 180 laipsnių karščio įkaitintoje orkaitėje. Toks gardėsis paprastai tiekiamas su šviežia traškia duonele. Taip pat vietoje spanguolių galima naudoti kitus ingredientus, pavyzdžiui, braškių riekeles,abrikosų džemą, migdolų drožles, karameliuotas kriaušes ar obuolius.

Vargu, ar koks nors jaukus vyno vakarėlis galėtų būti įsivaizduojamas be šio užkandžio. Tačiau, kad toks derinys iš tikrųjų dovanotų tikrą skonio šventę, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kas dera labiausiai. Prie Brie rekomenduojama rinktis baltuosius ne per sausus vynus, pavyzdžiui,Sauvignon Blanc. Taip pat puikiai dera jaunieji Beaujolais ar net šampanas.

Kuo ypatingas sūris Camembert?

Kitas itin garsus minkštasis sūris, kurio gilios tradicijos įsišaknijusios būtent Prancūzijoje, yra Camembert. Jis yra gaminamas iš karvių, besiganančių sodrioje ir itin žalioje Normandijos žolėje, pieno. Beje, pageidaujama, kad galvijai šiam tikslui būtų būtent juodai balti.

Tokio sūrio plokšti cilindriniai ritinėliai būna padengti labai lengva baltojo pelėsio plutele su plonai rusvais dryželiais, o vidus – minkštas, bet ne per daug tekantis.Camembert paprastai brandinamas ne mažiau nei keturias savaites. Šis aspektas labai svarbu, nes nepakankamai išlaikytas sūris būna kietas, sausas ir beskonis, o pernelyg ilgai – išorėje nusidažęs geltonu atspalviu ir skleidžiantis itin stiprų kvapą. Tinkamai subrandintas produktas pasižymi laukinių grybų poskoniais.

Labai dažnai sūrių pramonė bando Camembert atkartoti, siūlydami panašias variacijas. Tačiau įsitikinti, kad tai originalus gaminys, galima tiesiog švelniai spustelėjus: tikras sūris bus minkštas, bet – ne guminis.

Camembert: kaip ir su kuo valgoma?

Sūris Camembert, kaip ir Brie, gali būti valgomas tiek vienas, tiek ir būti puikiu ingredientu gausybei įvairiausių patiekalų. Kodėl neparagavus, pavyzdžiui, Camembert įdarytų vynuogių lapų ar šiuo sūriu bei svogūnais įdarytų blynelių, Camembert putėsių su traškia šonine ar graikiniais riešutais arba Camembert bei razinų paplotėlių su obuoliais ir pipirais? O gal tiesiog pasirinkus tiesiog keptą Camembert, gardintą česnakais ar grybais? Pasirinkimų gali būti daug, tereikia išsirinkti, ką išbandyti norėtųsi labiausiai.

Šis sūris gali puikiai derėti netgi su kiviais bei džiovintais vaisiais. To įrodymas – kepto Camembert receptas su minėtaisiais ingredientais. Tereikia džiovintas spanguoles, razinas, gvazdikėlius, imbierą, keli šaukštus rudojo cukraus bei šlakelį vandens pakaitinti keptuvėje. Masei užvirus, kaitra sumažinama ir viskas kepinama maždaug 10 minučių – iki kol tampa panašu į džemą. Paruoštas mišinys atvėsinamas ir sumaišomas su smulkiai pjaustytu šviežiu kiviu bei smulkintais graikiniais riešutais. Galiausiai Camembert sūrio ritinėlis aptepamas gautuoju užtepu ir maždaug 20 minučių kepamas iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Toks užkandis paprastai tiekiamas su traškia prancūziška duonele.

Derinant vyną prie Camembert, nebus suklysta pasirinkus tokius, kaip Beaujolais, Côtes du Rhône ar Sauternes.

Straipsnį pristato restoranas „Le Rouge“, Vilniaus g. 26, Kaunas. www.lerouge.lt

Dalintis:

Komentarai (0)

  • Jūsų vardas*
  • Jūsų komentaras*

 

 

Sprendimas: UAB Interprekyba
© 2013 Grozioklubas.lt.