Vasarą didesnė tikimybė apsinuodyti maistu: esant didesnei oro temperatūrai, ne visada pasirūpiname, kad maistas būtų laikomas tinkamai. Norint išvengti apsinuodijimo maistu, reikėtų pamiršti mitus apie taip, kaip reikėtų laikyti maistą:
Maistas gali kelias valandas būti kambario temperatūroje
Deja, kambario temperatūra vasarą ir žiemą gali gerokai skirtis, todėl vasarą maistas kambario temperatūroje turėtų būti ne ilgiau nei dvi valandas. Jei jis ilgiau pabus aukštoje temperatūroje, pradės daugintis bakterijos, ir padidės tikimybė apsinuodyti.
Apsinuodijimas maistu nėra rimtas negalavimas
Apsinuodijimas maistu kasmet tampa apie 3000 žmonių mirties priežastimi. Apsinuodijimo rimtumas priklauso nuo to, koks maistas buvo valgomas, ir asmens skrandžio jautrumas. Kūdikiai, maži vaikai, nėščios moterys, seni žmonės ir tie, kurių silpna imuninė sistema, labiau linkę apsinuodyti. Negalavimas gali būti ir įvairių formų: lengvas pykinimas, viduriavimas, spazmai, ilgai trunkantis vėmimas bei viduriavimas ir dehidratacija.
Maisto likučius galima užšaldyti
Klaidinga matyti, kad maisto likučius, kurie buvo saulėje, vėliau bus galima įdėti į šaldytuvą ir prailginti jų galiojimo trukmę. Jei iškylaujate gamtoje ir lieka mėsos ar daržovių, kurios buvo saulėje, geriau likučių su savimi neimti.
Sugedęs maistas skleidžia nemalonų kvapą
Nebūtinai. Jūs galite apsinuodyti ir restorano maistu, nors skonis tikrai buvo geras, ir kvapas buvo malonus. Tačiau jūs niekada negalite žinoti, iš kokių produktų buvo pagamintas maistas. Namuose tikrinkite produktus, iš kurių gaminate patys: apie tai, kad maistas gali būti sugedęs, išduoda ne tik kvapas, skonis, bet ir išvaizda. Visada laikykitės auksinės taisyklės – jei dvejojate dėl maisto šviežumo, tiesiog jį išmeskite.
Maistas yra saugus šaltkrepšyje
Deja, ne visada. Kad maistas ilgiau išliktų šviežias, reikėtų ¼ šaltkrepšio palikti vietos ledukams.
Kad mėsa iškepusi, galite tiesiog pamatyti
Netiesa. Kad ir kokie būtumėte patyrę kulinarai, rekomenduojama matuoti mėsos temperatūrą, kuri pasako, ar mėsa tikrai yra iškepusi. Taigi, patartina įsigyti specialų termometrą. Atminkite, kad kepsniai yra iškepę, kai jų temperatūra siekia 67-68 laipsnius, malta jautiena – 72, vištiena ir kalakutiena – 74 laipsnius.
Daržovių nereikia nuplauti, jei jos nulupamos
Reikia nuplauti daržoves, nepriklausomai nuo to, ar jas lupsite, ar ne. Bakterijų gali patekti ant peilio, todėl jos pateks ir ant valgomos daržovių dalies.
Mėsą galima atšildyti kambario temperatūroje
Galima, tačiau tikrai nepatartina. Tokiu būdu atšildant mėsą bakterijos dauginasi žaibišku greičiu – per 24 valandas jų gali užsiveisti trilijonai. Saugiau mėsą atšildyti iš kameros įdėjus į šaldytuvą (per parą ji tikrai atšils) arba atšildant mikrobangų krosnelėje, tačiau mėsą teks iš karto virti arba kepti.
Prieš mėsą kepant, ją reikėtų nuplauti šaltu vandeniu
Visiškai netiesa. Taip tik padarysite žalos – nuo žalios mėsos pasklis bakterijos, kurios užsiliks kriauklėje. Mėsą reikėtų kepti ar virti jos prieš tai nenuplovus.
Grozioklubas.lt
Tau taip pat gali patikti
2014-09-15
Ar žinojote, kad viena iš trijų 35-55 metų amžiaus moterų kartkartėmis nevalingai...
2014-09-04
Lietuvoje jau nebūtina apsilankyti pas ginekologą norint išsitirti dėl gimdos kaklelio...
2014-08-25
Žmogus, kuriam niekada neteko patirti lūpų pūslelinės - retenybė. Pasak statistikos, ši...
2014-04-23
Manai, putliomis ir gražiomis lūpomis gamta apdovanojo tik Angeliną Jolie? Nieko...
2014-02-03
Padažnėjusio šlapinimosi priežasčių gali būti daug, o pirmiausia tai - infekcijos,...
2013-11-06
Šių dienų gyvenimo ritmas yra labai įtemptas,retas kuris nesusiduriame su stresu. Mus...