Tapkime Facebook draugėmis!
Pažadame konkursus, naudingus grožio ir mados patarimus, stiliaus idėjas ;)
Titulinis Grožis

Kaip išvengti apsinuodijimo maistu?

2013-08-15

Vasarą didesnė tikimybė apsinuodyti maistu: esant didesnei oro temperatūrai, ne visada pasirūpiname, kad maistas būtų laikomas tinkamai. Norint išvengti apsinuodijimo maistu, reikėtų pamiršti mitus apie taip, kaip reikėtų laikyti maistą:

Kaip išvengti apsinuodijimo maistu?

Maistas gali kelias valandas būti kambario temperatūroje

Deja, kambario temperatūra vasarą ir žiemą gali gerokai skirtis, todėl vasarą maistas kambario temperatūroje turėtų būti ne ilgiau nei dvi valandas. Jei jis ilgiau pabus aukštoje temperatūroje, pradės daugintis bakterijos, ir padidės tikimybė apsinuodyti.

Apsinuodijimas maistu nėra rimtas negalavimas

Apsinuodijimas maistu kasmet tampa apie 3000 žmonių mirties priežastimi. Apsinuodijimo rimtumas priklauso nuo to, koks maistas buvo valgomas, ir asmens skrandžio jautrumas. Kūdikiai, maži vaikai, nėščios moterys, seni žmonės ir tie, kurių silpna imuninė sistema, labiau linkę apsinuodyti. Negalavimas gali būti ir įvairių formų: lengvas pykinimas, viduriavimas, spazmai, ilgai trunkantis vėmimas bei viduriavimas ir dehidratacija.

Maisto likučius galima užšaldyti

Klaidinga matyti, kad maisto likučius, kurie buvo saulėje, vėliau bus galima įdėti į šaldytuvą ir prailginti jų galiojimo trukmę. Jei iškylaujate gamtoje ir lieka mėsos ar daržovių, kurios buvo saulėje, geriau likučių su savimi neimti.

Sugedęs maistas skleidžia nemalonų kvapą

Nebūtinai. Jūs galite apsinuodyti ir restorano maistu, nors skonis tikrai buvo geras, ir kvapas buvo malonus. Tačiau jūs niekada negalite žinoti, iš kokių produktų buvo pagamintas maistas. Namuose tikrinkite produktus, iš kurių gaminate patys: apie tai, kad maistas gali būti sugedęs, išduoda ne tik kvapas, skonis, bet ir išvaizda. Visada laikykitės auksinės taisyklės – jei dvejojate dėl maisto šviežumo, tiesiog jį išmeskite.

Maistas yra saugus šaltkrepšyje

Deja, ne visada. Kad maistas ilgiau išliktų šviežias, reikėtų ¼ šaltkrepšio palikti vietos ledukams.

Kad mėsa iškepusi, galite tiesiog pamatyti

Netiesa. Kad ir kokie būtumėte patyrę kulinarai, rekomenduojama matuoti mėsos temperatūrą, kuri pasako, ar mėsa tikrai yra iškepusi. Taigi, patartina įsigyti specialų termometrą. Atminkite, kad  kepsniai yra iškepę, kai jų temperatūra siekia 67-68 laipsnius, malta jautiena – 72, vištiena ir kalakutiena – 74 laipsnius.

Daržovių nereikia nuplauti, jei jos nulupamos

Reikia nuplauti daržoves, nepriklausomai nuo to, ar jas lupsite, ar ne. Bakterijų gali patekti ant peilio, todėl jos pateks ir ant valgomos daržovių dalies.

Mėsą galima atšildyti kambario temperatūroje

Galima, tačiau tikrai nepatartina. Tokiu būdu atšildant mėsą bakterijos dauginasi žaibišku greičiu – per 24 valandas jų gali užsiveisti trilijonai. Saugiau mėsą atšildyti iš kameros įdėjus į šaldytuvą (per parą ji tikrai atšils) arba atšildant mikrobangų krosnelėje, tačiau mėsą teks iš karto virti arba kepti.

Prieš mėsą kepant, ją reikėtų nuplauti šaltu vandeniu

Visiškai netiesa. Taip tik padarysite žalos – nuo žalios mėsos pasklis bakterijos, kurios užsiliks kriauklėje. Mėsą reikėtų kepti ar virti jos prieš tai nenuplovus.

Grozioklubas.lt

Dalintis:

Komentarai (0)

  • Jūsų vardas*
  • Jūsų komentaras*

 

 

Sprendimas: UAB Interprekyba
© 2013 Grozioklubas.lt.