Tapkime Facebook draugėmis!
Pažadame konkursus, naudingus grožio ir mados patarimus, stiliaus idėjas ;)
Titulinis Grožis

8 būdai porcijoms sumažinti

2014-05-25

Kad ir kokią dietą bepasirinktumėte, jos esmė - viena: valgyti reikės mažiau. Kita vertus, net ir nepasirinkus jokios dietos, o tiesiog sumažinus porcijų dydį, pastebimų rezultatų tikėtis galima jau visai netrukus.

8 būdai porcijoms sumažinti

1. Dienos pietūs – visai dienai? Dienos pietūs - biudžetinis valgymo restorane variantas. Juos sudarančių patiekalų bendra suma paprastai būna kiek mažesnė nei perkant kiekvieną patiekalą atskirai. Taigi viena vertus - apsimoka. Tačiau... ar ne per daug? Dienos pietų restoranuose porcijų dydis dažnai būna toks, kad turėtų užtekti ne tik pietums, bet ir vakarienei bei kitos dienos pusryčiams. Tokiu atveju vis dėlto savęs vertėtų paklausti: ar tikrai sutaupote imdama tokį rinkinį? O gal užtektų tik salotų, tik sriubos arba tik pusės porcijos antro patiekalo? Tegul jis ir kainuotų tiek pat, kiek visas siūlomas rinkinys – bent jau nepadarytumėte žalos nei savo sveikatai, nei figūros linijoms.

2. Užkandžiai pagal grafiką. Daugybė žmonių skundžiasi, jog jų dietos planus griauna nuolatinis užkandžiavimas. O užkandžiauti kyla pagunda ne tik todėl, kad tarp pagrindinių patiekalų jaučiatės alkana. Dažnai užkandžiaujama tiesiog norint pasidaryti jaukią pertraukėlę tarp darbų (pvz. pyragaitis su kava), paragauti dar neregėto patiekalo (kolegė visus vaišina savo kulinariniais eksperimentais), galiausiai todėl, kad reikia pavalgyti prieš kur nors išeinant (nes artimiausias kelias valandas nebus kur), ir kt. Tokiu atveju dietologai rekomenduoja numatyti savo valgius ir užkandžius maždaug kas 3 val. Ir nepamirškite: kad ir kiek užkandžių turėtumėte pagal savo sudarytą grafiką, bendra dienos kalorijų suma keistis neturėtų!.

3. Lėčiau - geriau. Greičiau valgysite - sotesnė netapsite. Bet galima neabejoti: persivalgysite. Nes pernelyg greitai ryjami kąsniai neleidžia laiku susivokti, kada valgyti jau užteks. Iš lėto, neskubant ir gerai sukramtant maistą sotumo jausmas pajuntamas dar gerokai prieš tai, kai spėsite persivalgyti.

4. Venkite maisto be ribų. Ką turime omenyje? Ogi švedišką stalą ir bendrą katilą, kai galima į lėkštę dėtis tiek, kiek telpa, ir dar daugiau. Nustatyta, kad taip patiekus maistą žmonės taip pat yra linkę įsidėti didesnes porcijas, o jau užkandę ir matydami, kad bendrame dubenyje ar ant bendro stalo dar liko maisto – dėtis dar.

5. Padažas – atskirai. Daugelis patiekalų be padažo – tarsi barščiai be grietinės. Gal ir sveikiau, bet kad ne taip skanu – tai jau tikrai. Tik ar visada jo pilatės tik tiek, kiek reikia? Gal ir galėtume taip padaryti, jei... padažas būtų patiekiamas atskirai. Net ir sveikiausias alyvuogių aliejus pridarys daugiau žalos, nei gėrio, jei jo užpilsite tiek, kad salotos lėkštėje plaukte plauks. Sumanesnis sprendimas - apskritai nepilti padažo ant patiekalo, pasidėti jį mažame dubenėlyje šalia ir valgant į padažą mirkyti šakutę, ir tik tada pasmeigti kąsnį.

6. Kąsnis lėkštėje - ne nuodėmė. Ar jus taip pat vaikystėje auklėjo, kad pakilti nuo stalo kol lėkštė netuščia - nevalia? Pats metas pačiai išmokti, kad visų pirma į lėkštę reikia dėtis tik tiek, kad numalšintumėte alkį, o ne persivalgytumėte. Jei pietaujate ne namuose ir porcija per didelė – jos nesuvalgyti nėra nei nemandagu, nei netaupu. Jos nesuvalgyti sveika!

7. S dydžio rūbams - S dydžio lėkštė. Pasirinkite tinkamo dydžio indus. Moksliškai įrodyta: net ir įpratę valgyti tam tikro dydžio porcijas žmonės, gavę didesnius indus, yra linkę į juos įsidėti daugiau maisto.

8. Mažiau kalorijų – išeitis! Ši paprasta gudrybė gali atnešti daug naudos: produktai su sumažintu kalorijų kiekiu – puikus pasirinkimas tiems, kam sunku pereiti prie mažesnių porcijų. Kad šiek tiek apgautumėte save ir laimėtumėte kovoje su bereikalingomis kalorijomis, bent jau iš pradžių pakeiskite įprastus produktus jų mažesnio kaloringumo atitikmenimis. Taip organizmui bus lengviau prisitaikyti prie jūsų nusiteikimo lieknėti. O pripratus prie mažiau kalorijų bus galima žengti ir kitą žingsnį – sumažinti porcijas.

 

Dalintis:

Komentarai (0)

  • Jūsų vardas*
  • Jūsų komentaras*

 

 

Sprendimas: UAB Interprekyba
© 2013 Grozioklubas.lt.